Bejelentés


Parkour Oktato Nincs lehetettlen!!Egy kis ismertetö: A le parkour, vagy egyszerűen csak parkour elnevezésű utcai extrém sport ’feltalálójaként’ általában a francia David Belle-t, David édesapját és Sebastian Foucan-t szokás emlegetni. Az 1980-as évek vége felé David, -akinek édesapja hivatásos katona volt-, egy olyan sport magvait vetette el, amely nem sokkal később nemzetközi méreteket öltött. A fiatal Belle-t határtalan szabadság szeretete vitte ki az erdőbe, ahol naphosszat fejlesztette atlétikai képességeit. Amikor apja úgy döntött, Párizs egyik külvárosába költöznek, Davidnek azonnal igazodnia kellett a városi környezethez. Belle néhány évvel később találkozott Sebastien Foucan-nal (gyakorlatilag ők hárman ’találták ki’ a parkourt) és még néhány más fiatallal együtt megalapították a Yamakasi klánt.2001-ben a francia filmrendező, Luc Besson filmet készített a sportról, amely a magyar mozikba Yamakasi – A modern idők szamurájai címmel került. A filmben, melynek sztorija nem a valóságon alapszik, egy csapat traceur (így nevezik magukat a parkourt gyakorlók, magyarul kb. szabadfutók) a főszereplő. Egy fiatal fiú megsérül,miközben próbálja utánozni őket és film hátralévő részében a srácok a fiú műtétjére gyűjtenek pénzt, mégpedig betöréssel és lopással. Ehhez természetesen felhasználják a parkourban szerzett gyakorlatukat is. Belle-nek és még néhány más futónak nem tetszett, ahogyan a sportot ábrázolták a filmben, ezért kiléptek a Yamakasi klánból és új csapatot alakítottak, Les Parkouristes néven. A sport üzletesedése szakításhoz vezetett Belle és Foucan között is. Belle a következőképpen fogalmazza meg a parkour lényegét: ’az ember útjába kerülő akadályokat felhasználva ugrásokat és akrobatikus mozdulatokat bemutatni… mindenben ott kell lennie a sebességnek, a gördülékenységnek, a szépérzéknek és az eredetiségnek.’. Mások úgy gondolják, a parkour több, mint puszta sport, benne van a szabadság, a széles látókör és egy egyedi életstílus filozófiája is. A média általában ’városi akadályfutás’-ként, vagy ’szabadfutás’-ként emlegeti a parkourt.


Egyéb: Veszélyes? A parkour pont annyira veszélyes, mint bármilyen más sport. Ez azt jelenti, hogy akkor veszélyes, ha nem megfelelően csinálja valaki és nem figyel a biztonságra. A parkourban benne van az, hogy egy futó megsérülhet, ha valami olyasmit próbál meg, amit nem kellene. A sport egyik alapvető szabálya, hogy a futó soha ne próbáljon meg olyasmit, amiről nem tudja biztosan, hogy képes végrehajtani. A lényeg a gyakorlás és a saját képességeink, határaink pontos ismerete. A legtöbb sérülés, ami parkour közben éri az embert, általában a bemelegítés és a nyújtás hiányából fakad. Olyan eset is előfordult már, hogy a futók úgy hajtottal végre ugrásokat, hogy nem tudták előre, hova fognak érkezni. Ezt mindig el kell kerülni, ahhoz, hogy minimalizálhassuk a kockázatot, pontosan ismerni kell az útvonalat.

Hogyan kezdjem el? A legtöbb traceur általános erőnléti edzéssel kezdi, hiszen a megfelelő kondíció elengedhetetlen. Amikor ez megvan, el lehet kezdeni megtanulni alapvető mozdulatokat és technikákat (pl. PK roll – gurulás, a nagyobb ugrásoknál az ütközés energiájának elnyelésére). A futók gyakran edzenek egyedül, de ahogy a sport egyre népszerűbb lesz világszerte, a csapatok, klánok is szaporodnak.


Kinek való ez? Minden, ami a sporthoz kell, egy kis tér, hogy tudj gyakorolni és egy pár edzőcipő. A parkourt nők és férfiak egyaránt űzik, az élet minden területéről. A sport általában a 14-30 éves korosztály körében a legnépszerűbb és azok, akiknek van valamilyen küzdősportos múltja, általában jobban érdeklődnek. Ahogyan a parkour terjed és nő a népszerűsége, egyre változatosabb lesz azoknak a köre is, akik részt vesznek benne. Illegális? - Nem! A parkour nem más, mint a városi testgyakorlás egy formája. Néhányan a múltban félreértelmezték a dolgot (amihez persze a Yamakasi című film is hozzájárult) és úgy állították be a sportot, mintha az lenne a lényege, hogy egyenes vonalban eljuss A-ból B-be és mindent, ami az utadba kerül, akadálynak tekints. Ha ezt valaki tényleg így csinálja, annak persze meggyűlhet a baja a törvénnyel, például birtokháborítás miatt. A parkourban tehát benne van az illegalitás lehetősége, de nem jobban, mint mondjuk a teniszben. Ha teniszezni akarsz, nem feltétlenül kell ezt valaki másnak a rovására tenni, hasonlóképpen, ha edzeni támad kedved, nem kell birtokháborítónak lenned. A yamakasi szó, a zairei jingala nyelvjárásból származik, jelentése: erős férfi, erős lélekkel és testtel. Ez a három összetevő szükséges ahhoz, hogy valaki, traceur legyen,s ezt a szabad mozgásformát művelje.David BelleSebastian Foucan


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!